Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dalművek

Cikkek

Monteverdi: Madrigálok (III. kötet)

2013.01.01

| Menüpont: Dalművek

Claudio Monteverdi 23 éves, amikor 1590-ben a mantovai herceg szolgálatába szegődik. A cremonai évei alatt 3 kisebb gyűjtemény mellett már publikált két madrigálkötetet: a második kötet csak röviddel Mantovába való áttelepülése előtt jelent meg. Az új, III. kötet szokatlan gyorsasággal készül el.

 

Liszt: Heine-dalok

2013.01.01

| Menüpont: Dalművek

Liszt Ferenc időről-időre, alkalmanként tért vissza Heine daloskönyvéhez. Érdekes módon, első Heine-dalai ugyanazokból az évekből, 1840-1841-ből származnak, mint Schumann nagy Heine-ciklusa.
Liszt dalai között a Heine-dalok számukat tekintve nem nagy helyet foglalnak el.

 

Kodály: Esti dal

2012.11.03

| Menüpont: Dalművek

Az Esti dal 1938-ban keletkezett, a hagyományos, telt dúr-hangzást veszi alapul. Bizonyára erre is visszavezethető rendkívüli bel-és külföldi népszerűsége. Széleskörű elterjedtségének alapja azonban már maga a feldolgozott népdal, amely a parasztember estéli fohászát, lefekvés előtti imáját is tartalmazza, strófikusan ismétlődő dallammal.

 

Schumann: Idegenben (dalsorozat)

2012.11.02

| Menüpont: Dalművek

Robert Schumann 1840-ben komponált 12 dalból álló sorozatot Eichendorff verseire. Schumann különös érzékenységgel teremti meg a sokféle hangulatot egybefogó zenei egységet az egymást követő dalok hangnemének, ütemfajtájának és ritmikájának, szövegkezelésének és zongorakíséretének összehangolt változatosságával.