Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kamaraművek

Cikkek

Schubert: A-dúr zongoraötös

2012.11.25

| Menüpont: Kamaraművek

Ez a mű hallatlan népszerűségét a negyedik tételében variációs formában feldolgozott Die Forelle című dalnak köszönheti. A vonós hangszerek nem a szokásos vonósnégyes-összeállítást követik: csak egy hegedű vesz részt az együttesben, a gordonka szólama mögött pedig szolid támaszt alkot a nagybőgő.

 

César Franck: F-moll zongoraötös

2012.11.18

| Menüpont: Kamaraművek

A vonósnégyesre és zongorára írt kvintett nyitja meg Franck működésében az érettkori művek sorát. 1878-1879-ben írta és Saint-Saënsnak ajánlotta a komponista. Különösen reprezentatív a zongora szólama, amely technikai igényessége révén olykor már koncertáló jelentőségű.

 

Webern: Három kis darab

2012.11.03

| Menüpont: Kamaraművek

Az útkeresés nemcsak művészi értelemben jellemzi Webern pályáját az 1910-es évek első felében, hanem magánéletének fizikai értemben vett mozgalmassága is ennek a nyughatatlan készülődésnek a jele. Ennek a nyugtalan korszaknak utolsó instrumentális alkotása (utána hosszabb ideig vokális művekkel foglalkozik) a gordonkára és zongorára írt Három kis darab.

 

Schubert: Arpeggione szonáta

2012.11.01

| Menüpont: Kamaraművek

Az arpeggione J. G. Stauffer bécsi hangszerkészítő találmányaként került forgalomba az 1820-as években: a viola da gamba módosított formája volt, amelyet vonós gitárnak is neveztek.
Schuster megrendelésére írta Schubert 1824 novemberében zongorára és arpeggionéra az a-moll szonátát, amit napjainkban a brácsa-és gordonkaművészek műsorain gyakran hallhatunk, a tiszavirág életű vonósgitárt e hagyományos vonóshangszerekkel helyettesítve.

 

Beethoven: Esz-dúr oktett

2012.09.26

| Menüpont: Kamaraművek

A magas opus-szám megtévesztő: a két oboára, két klarinétra, két kürtre és két fagottra írt kompozíció 1792-ből való, egyike azoknak a műveknek, amelyeket a huszonkét éves Beethoven a bonni választófejedelem asztali muzsikusai számára komponált.

 

Tartini: Ördögtrilla szonáta

2012.09.15

| Menüpont: Kamaraművek

Romantikus kalandokban gazdag élete során Tartini két esztendőt töltött az assisi kolostorban. Ebben az időben keletkezett híres hegedűszonátája.

 

Mozart: B-dúr szonáta fagottra és gordonkára

2012.09.15

| Menüpont: Kamaraművek

1774-1775 fordulóján, Münchenben íródott ez a szonáta Dürnitz báró számára, akinek nevét Mozart D-dúr zongoraszonátája (K 284) örökítette meg, és aki igen kedvelte a fagottot.

 

Janacek: "Ifjúság" - szextett

2012.09.09

| Menüpont: Kamaraművek

Az 1924-ben írt kompozíciót a következő hangszerek szólaltatják meg: fuvola (vagy piccolo), oboa, klarinét, basszusklarinét, fagott és kürt. Hangulata mindvégig pasztorális-bukolikus, Janacek mély természetimádatának kifejezője.

 

Smetana: e-moll vonósnégyes ("Életemből")

2012.09.09

| Menüpont: Kamaraművek

1876-ban komponálta Smetana első vonósnégyesét, amelynek önéletrajzi vonatkozására a mű címében utalt. Két évvel később, 1878 áprilisában kelt az a levél, amelyet már csaknem a teljes süketség állapotában írt, és amelyben részletesen kitér az e-moll vonósnégyesre.