Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Műfajok

Cikkek

Ricercar

2012.09.08

| Menüpont: Műfajok

A ricercar az olasz ricercare = keresni, próbálni szóból ered, egyike a legrégibb önálló hangszeres műfajoknak. Kezdetben a ricercare a (lant) hangszer praeambulumszerű kipróbálását, hangolásának ellenőrzését jelentette, és ezzel - az intonáció szó eredeti értelmében - a következő darab hangnemének megpendítését, "megkeresését".

 

Toccata

2012.09.08

| Menüpont: Műfajok

A toccata a toccare uno stromento (hangszert ütni, érinteni, játszani) kifejezés főnevesített jelölése, amely vonatkozik egyrészt a fúvós- és ütő- (dobok) hangszerekre, másrészt a lantokra és billentyűs hangszerekre.

 

Prelúdium

2012.09.08

| Menüpont: Műfajok

A prelúdium a késő középlatin praeludium, és a latin praeludere (előjátszani, próbát játszani) szóból ered, angolul prelude, franciául prélude, olaszul preludio. Jelentése előjáték, a 15. és 16. századi kezdetei óta elsősorban egyetlen hangszerre, billentyűs hangszerre vagy lantra íródott.

 

Pastorale

2012.09.08

| Menüpont: Műfajok

A pastorale jelentése pásztordarab, pásztorjáték. A hangszeres zenében a pastorale eredete a pifferari (piffero) karácsonyi muzsikálásaira nyúlik vissza, és concerto grossók zárótételeként és karácsonyi concertók részeként továbbra is a karácsonyhoz kötődött.

 

Capriccio

2012.09.08

| Menüpont: Műfajok

A capriccio a 16. században madrigál stílusú vokális darabok neve. A 16. század végén és a 17. században a fantasia, ricercar, canzona, praeludium és toccata címekkel gyakran azonos értelmű capriccio különféle hangszerekre (néha egyúttal énekre: per sonar et cantar) vagy billentyűs hangszerre írott, imitációs vagy szabad stílusú darabokat jelöl.

 

Battaglia

2012.09.08

| Menüpont: Műfajok

A battaglia csatát vagy harci felvonulást megjelenítő (hangfestő) zene. Kedvelt téma volt a sárkánnyal folytatott harc és a nemek szerelmi harca.

 

Versenymű

2012.09.08

| Menüpont: Műfajok

A versenymű (koncert) a 18. század vége óta többnyire háromtételes mű szólóhangszerre (szólóhangszerekre) és zenekarra, többnyire a szonáta-tételciklus formájában (kettősverseny, hármasverseny, négyesverseny, sinfonia concertante).

 

Fantázia

2012.09.08

| Menüpont: Műfajok

A 16. század kezdetétől a hangszeres darabok címe fantázia. A prelúdium, toccata, ricercar, capriccio és egyéb műfajokkal ellentétben a fantáziát formájában és műfajában a zeneszerzői kötöttségek lazulása, a formálás és invenció spontaneitása jellemzi, így az imrovizációhoz áll közel.

 

Ballada

2012.09.08

| Menüpont: Műfajok

A ballada műfajelnevezésként mondai tartalmú elbeszélő költeményt jelöl. A művésziesebb románctól népi hangvétele különbözteti meg, Goethe az elsők között gyűjtött balladákat.

 

Szimfonikus költemény

2012.09.08

| Menüpont: Műfajok

A szimfonikus költemény a 19. és 20. századi programzene műfajához tartozó, többnyire egytételes zenekari kompozíciók, melyek különösen Liszt és R. Strauss nevével forrtak össze.