Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Műfajok

Cikkek

Canzone, canzonetta

2012.11.18

| Menüpont: Műfajok

A canzone provanszál eredetű lírai költői forma, amelyet elsősorban Itáliában műveltek a 13-17. században. A canzone a 16-17. században hangszeres darabot is jelent, mégpedig vagy valamely francia chanson feldolgozását, vagy hasonló stílusban írott eredeti darabot.

 

Seguidilla

2012.11.17

| Menüpont: Műfajok

A seguidilla az egyik legelterjedtebb irodalmi és zenei forma Spanyolországban. Minden strófáját többnyire négyütemnyi kasztanyett-ritmus vezeti be. Ilyen formában került be a seguidilla a zongora- és gitárzenébe is (Albeniz, Glinka). Híres Bizet Carmenjának seguidillája (I. felvonás 10. szám).

 

Intrada

2012.11.17

| Menüpont: Műfajok

Az intrada (entry, entrée, entrata, entrada) többnyire rövid hangszeres darab, mely szó szerinti vagy átvitt értelemben valamilyen "belépésre", "bevonulásra" utal. Az intrada mindenekelőtt magas rangú személyek megjelenésekor hangzik fel. Átvitt értelemben az intrada valamilyen ünnepi rendezvény, különösen zenei esemény nyitányaként, "belépőjeként" is szolgálhat.

 

Scordatura

2012.11.13

| Menüpont: Műfajok

A scordatura (= elhangolás) vonóshangszereken a szokásos hangolástól (accordatura) eltérő hangolási mód, amelyet a szerző a tétel elején betűvel vagy hangjegyekkel (accordo) jelez. A scordatura a szokatlan akkordfogásokat tesz lehetővé, és a húrok erősebb vagy gyengébb feszítésével, továbbá az üres húrok áthelyezésével a hangszín változását eredményezi.

 

Induló

2012.11.13

| Menüpont: Műfajok

Az induló elsősorban csapatok menetelésének ritmus- és tempóbeli szabályozására szánt zene. Az induló-zene ezért gyakran hangos és ritmikusan hangsúlyozott. Az újabb induló a késő középkori körmeneti énekekből, keresztes- és zsoldosnótákból származik.

 

Glee

2012.11.13

| Menüpont: Műfajok

A glee (= szórakozás) az angol zenében eredetileg (többnyire) háromszólamú, kíséret nélküli kórusdalok, melyeket társas összejöveteleken énekeltek. Mivel a glee-t főként férfiklubokban énekelték (pl a londoni Glee-Clubban, 1783-1857), a műfajban a férfihangok jutottak nagyobb szerephez.

 

Korál

2012.11.13

| Menüpont: Műfajok

A korál első (eredetileg melléknévi) jelentésében legkésőbb a 14. századtól a kórusra, mint egyszólamú liturgikus ének zenei apparátusára vonatkozott. A korál szó a magyarban is használatos műfajmegjelölésként csak Németországban és Itáliában szerepel.

 

Rapszódia

2012.11.04

| Menüpont: Műfajok

A rapszódia a 18. század vége óta meghatározott forma nélküli vokális vagy hangszeres kompozíció, melynek az ókori rhapsodosok mintájára elképzelt, epikus, rögtönzésszerű, néha töredékes előadás szolgált alapjául.

 

Parlando

2012.11.04

| Menüpont: Műfajok

A parlando (nyelvileg ugyanazt jelenti, mint a parlante, az olasz parlare 'beszélni' igéből) főleg a 18. és 19. századi olasz opera buffában (Paisiello, Cimarosa, Rossini) használatos, a gyors beszédet utánzó megzenésítési és előadási mód (szó- és hangismétlésekkel).

 

Berceuse

2012.11.04

| Menüpont: Műfajok

A berceuse (angolul lullaby, németül Wiegenlied) bölcsődal, a 19. századi zenében 6/8-os, ringatózó mozgású darab, rendszerint egyszerű dallamanyaggal, gyakran quasi ostinato basszus fölött, zongorára, de zenekarra is.