Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Versenyművek

Cikkek

Brahms: D-moll zongoraverseny

2012.11.03

| Menüpont: Versenyművek

Brahms öt évig habozott, míg elszánta magát a mű megírására. Úgy érezte, még nem eléggé gyakorlott a hangszerelésben ahhoz, hogy a monumentális darabot zongoraverseny formájában dolgozza fel. A technikai nehézségeken végül is hűséges barátja és művésztársa, Joachim József segítette át.

 

Vivaldi: Az ősz (hegedűverseny)

2012.11.01

| Menüpont: Versenyművek

Vivaldi VIII. opusz-szám alatt összefoglalt Il Cimento dell'Armonia e dell'Inventione című sorozata, amely tizenkét versenyművet tartalmaz, 1725 körül jelent meg Amszterdamban. A gyűjtemény első négy darabja A négy évszak címen ismert és népszerű hegedűciklus.

 

Liszt: Haláltánc

2012.10.10

| Menüpont: Versenyművek

Bár ennek a zongoraversenynek népszerűsége nem éri el az Esz-dúr és A-dúr művekét, nemcsak művészi értékével múlja felül amazokat, hanem zenetörténeti látóköre is szélesebb: ez nyúlik vissza a régebbi múltba, és ez mutat a távolabbi jövőbe.

 

R. Strauss: I. Kürtverseny

2012.09.22

| Menüpont: Versenyművek

A kürtre való komponáláshoz Strauss nyilván apjától kapott kedvet, aki jeles kürtművész volt. Első kürtkoncertjét fiatal korában, 1882-83-ban írta.

 

Csajkovszkij: Változatok egy rokokó témára

2012.09.22

| Menüpont: Versenyművek

A művet 1876-ban írta W. Fitzenhagen, német gordonkaművész számára, aki ez idő tájt a moszkvai konzervatórium tanára és a cári zeneegylet hangversenymestere volt, és Csajkovszkijhoz szívélyes baráti kapcsolat fűzte.

 

Bach: a-moll verseny fuvolára, hegedűre és cembalóra

2012.09.15

| Menüpont: Versenyművek

Bár egyik tétele sem ebben a formában íródott eredetileg, az átdolgozás nem csupán a hangszerelésre vonatkozik ezúttal, hanem kibővítést, sőt hangnemi változtatást is jelent.

 

Debussy: Danses sacrée et profane

2012.09.15

| Menüpont: Versenyművek

A hárfára (zongorára) és vonószenekarra írott két tánc 1904-ben készült el: ez volt a zeneszerző első szimfonikus kompozíciója a Noktürnök megírása óta. Manapság ritkán adják elő, és a hárfa szólamát többnyire zongora játssza.

 

Grieg: a-moll zongoraverseny

2012.09.09

| Menüpont: Versenyművek

Grieg zenéjének nagy példaképei Schumann és Liszt, az 1868-ban írott a-moll zongoraversenyre is feltűnően hatottak, e hatások mellett azonban e műben is megmutatkozik a norvég komponista sajátos dallamvilágának és finom költészetének egyéni jellege.

 

Bruch: g-moll hegedűverseny

2012.09.09

| Menüpont: Versenyművek

Bruch három versenyművet és egy "Hangversenydarabot" írt hegedűre és zenekarra, ezek közül ma már csak az első örvend valamelyes népszerűségnek. Az 1866-ban írt kompozíciót szerzője Joachim Józsefnek ajánlotta.