Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zongoraművek

Cikkek

J.S. Bach: Das wohltemperierte Klavier I.

2012.12.24

A Wohltemperiertes Klavier című gyűjteményben – 1722-ben – Bach elsőként foglalt össze a kromatikus hangsor valamennyi dúr- és mollhangnemében írt zeneműveket, olyan műveket, amelyek nemcsak technikai újdonságot jelentettek a maguk idején, nemcsak mint tananyag képviseltek további fokozatot az Invenciók és a Szvitek pedagógiai szintje után, hanem valóban a különböző hangnemekhez fűződő intonációs hagyomány, éthosz szellemében fogant alkotások.

 

Liszt: Karácsonyfa

2012.12.22

A tizenkét zongoradarabból álló sorozatot Liszt 1875–76-ban unokája, Daniela von Bülow számára komponálta.

 

Muszorgszkij: Egy kiállítás képei

2012.11.25

Ez a nagyszabású, kifejezetten pianisztikus hatásokra épített kompozíció elszigetelt, magában álló remekmű, előzmények nélkül jött létre és nem volt folytatása sem. Muszorgszkij 1874-ben – 39 éves korában – írta. Az Egy kiállítás képei megalkotásának ösztönzője tragikus esemény, a zeneszerző jó barátjának, Viktor Hartman festőművésznek elhunyta volt.

 

Debussy: Gyermekkuckó

2012.11.13

A darab közkeletű magyar fordítása nem helytálló: a "Gyermeksarok" címmel Debussy az angol lapok rendszeresen közölt gyermek-rovatára utalt, az egyes darabok címeivel pedig a korabeli francia sznobok  - és a maga - anglomániáját figurázta ki.

 

Liszt: Paganini-etűdök

2012.11.04

1831 március 9-én hallotta Liszt először Paganinit, aki a párizsi Operában adott hangversenyt. Ez az élmény egész további alkotására nézve döntő hatású volt. Hét teljes éven át tanulmányozta Paganini szólóhegedűre írt capriccióit, míg Études d'execution transcendante d'après Paganini című sorozatával elkészült.

 

Liszt: Költői és áhítatos harmóniák

2012.11.03

Sajátságosan befelé forduló elmélkedéseket, megrendítően bensőséges vallomásokat tartalmaz ez a sorozat. Darabjai nem virtuóz pompájukkal, hanem gondolati mélységükkel ragadnak meg.

 

Beethoven: Für Elise

2012.10.31

Ez a rövid zongoradarab hihetetlen népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy már a kezdő fokon zongorázni tanulók számára is elérhető és ilyen módon csaknem valamennyi közkézen forgó zongorapedagógiai gyűjteményben helyet kapott.

 

Scarlatti: Szonáták

2012.09.15

Scarlatti szonátáinak jelenleg 555 darabját tartja számon a zenetörténeti kutatás. Egyetlen, népszerű ellenpontozó műve, az ún. Macskafúga, nevét a zeneszerző halála után kapta.

 

Weber: Felhívás keringőre, op. 65

2012.09.15

Az 1819-ben komponált darab egy évszázadon át szinte példátlan népszerűségnek örvendett, erről tanúskodik számos átirata is. A nemes táncmuzsika első költői feldolgozására nyújtott példát Weber e művében, ilyen módon megteremtve a táncköltemény hangszeres műfaját.

 

Mendelssohn: Dalok szöveg nélkül

2012.09.09

A "dalok szöveg nélkül" háromrészes formáiban a legotthonosabb Mendelssohn. E rövid karakterdarabok egész pályáján végigkísérik: a hatosával összefoglalt művek nyolc sorozatban jelentek meg. A címnek megfelelően  elsősorban az énekelhető dallamosság jellemzi e 48 darabot, noha a dallamok terjedelme nem mindig az emberi hang terjedelméhez méretezett.